”Jeg ved jo godt, det er helt forkert at amme mit barn i søvn”, sagde en mor til mig den anden dag…

Hmm forkert? Den måtte jeg lige tygge lidt på. Faktisk i flere dage.

For hvem bestemmer, hvad en dårlig vane er? Og hvordan kan noget så fredsommeligt pludselig blive til en dårlig vane?

Og mens jeg gik og tænkte over det, kom min søn hjem med tasken fuld af lektier og skulle minsandten hoste op med et par dårlige vaner…

Sig mig er det ugens trend, eller hvad sker der lige?!

Svante udbrød: ”Jeg har ingen dårlige vaner”, og så var de lektier på plads. Og jeg tænkte: “Hold da op et selvværd, jeg har fået udstyret ham med dér!”

Men det med de her vaner puslede stadig…

Jeg bliver nemlig rigtig ofte mødt med spørgsmål, der handler om, hvordan vi undgår at give vores barn en dårlig vane.

Men tænk over det en ekstra gang: Er en dårlig vane født som en dårlig vane – eller udvikler det sig lidt hen ad vejen?

Tilbage til min lille udfordring…

Amning er jo godt, synes jeg. Hvordan kan det pludselig komme i kategorien ‘dårlig vane’? Og hvad vil der ske med os, hvis vi blot kaldte det en vane?

Det tager nogle uger at få en vane i hus, så svært er det ikke. Det tager måske dobbelt så lang tid at omlægge en vane (ja ja, bryde en dårlig vane for at sige det, som det er – eller gøre plads til en bedre vane).

Så før du kaster dig ud i et hav af ‘kolde tyrkere’ og frustrationer, så husk at tænke over, hvad den her vane egentlig giver dig?

Og endnu bedre: Før du prøver at kaste dig over dit barns vaner, så bryd en af dine egne ‘dårlige vaner’ først. For så finder du ud af, hvor meget tålmodighed, der egentlig skal til.

Selv har jeg udstyret næsten hele familien med kort til det lokale fitnesscenter. Og i min bestræbelse på at de alle skal blive sunde og i topform, glemmer jeg selv at få trænet – for jeg har ikke tid…

Så før du dømmer dig selv – og andre – i forhold til en dårlig vane, så tænk over, hvem der definerer det som en dårlig vane – og er det virkelig vigtigt for dig at ændre på lige netop den vane?

Tilbage til at amme børn i søvn.

Det er vel hverken forkert eller rigtigt – det er bare.

Måske nyder du lige at sidde der, en stille aftenstund med dit barn og mærke roen sænke sig over jer begge, mens du mediterer til lidt tv. Og lige med et er dit barn et halvt år gammelt og har fået samme hyggelige vane som dig selv. Nu sker der blot det, at du måske gerne vil noget andet. Måske trænger du til at komme op af sofaen, savner alenetid, mere søvn, en løbetur…?

Her kræver det så lidt overskud at vende skuden.

Skal mor og far være enige? Ja naturligvis… eller nej, ikke nødvendigvis.

For mor og far er forskellige, og det er jeres ressourcer også. Så er mor brugt op og trænger til en pause, eksempelvis i forhold til amning, så lad far komme til.

Men far kan da ikke amme!

Nej, men han kan aflaste – og hvem ved, om det er tid til en portion grød eller anden underholdning? Og mor kan med god samvittighed forlade matriklen for en stund. Husk at aftale, at far selv beder om aflastning, hvis der er brug for det.

Så er mor fri for at sværme omkring far og barn som en lille flittig bi…

3 enkle tips til at bryde en dårlig vane

1. Bliv på din egen banehalvdel
Bryd en af dine egne vaner, der trænger til at blive skiftet ud, før du rydder op i dit barns vaner. På den måde bliver du mere autentisk.

2. Tænk på timing
Mærk efter: Er tiden inde nu, eller er der andre udfordringer, der lige skal ordnes først (øve børn i at sove igennem harmonerer måske ikke så godt med tandfrembrud)? Det gælder om at vælge sine konflikter med omhu og huske, at søvnritualer eller ammestop først bliver en succes, når timingen er på plads.

3. Definer dit succeskriterie
Hvornår kan du kalde din indsats for en succes? Ved du det, er det nemmere at bruge din energi klogt og vide, hvornår du skal stoppe – eller om du skal fortsætte en stund.

Skrev jeg 3 tips? Du får lige et tip mere!

Bonustip: Alle familier er unikke, og jeres vaner er også krydderiet i netop jeres familie. Så bryd kun de vaner, der forhindrer jer i at være lige netop jer.

Et eksempel fra den virkelige verden (læs: anekdote fra mit eget liv)

Jeg sover dårligt, hvis jeg ikke kan høre mine børns åndedræt. Min dårlige vane… måske.

Da jeg var gravid med vores andet barn, anbefalede sundhedsplejersken, at jeg skulle lære mit barn at sove igennem på eget værelse. Tro mig. Jeg brugte en stor del af den graviditet på øvelsen – og glemte at konsultere mit indre for det rigtige svar.

Altså: Dreng. Næsten 2 år. Sover med mor og vågner af og til i løbet af natten = dårlig, dårlig vane!

Det skulle tage mig en rum tid at finde ud af, at samsøvn = hyggelig vane – og ikke mindst søvn til mor!

Det betyder ikke, at du kan konvertere min metode til dig. Tænk om lige netop dit barns ‘natteroderi’ gør dig så træt, og det eneste, du drømmer om er en seng alene med din kæreste. Så er samsøvn = dårlig vane hos jer!

Så husk de 3 tips

  1. Bliv på din egen banehalvdel og øv dig ved at bryde din egen vane.
  2. Vælg din timing med omhu.
  3. Sæt dig et mål for, hvornår missionen lykkes.

Og husk at du ikke skal opgive dit mål, bare fordi der er et par sten på vejen. Ofte driller den slags, hvis du prøver at bruge en metode, der ligger fjernt fra dit hjerte.

Har du brug for hjælp til at bryde dårlige vaner i din familie? Eller kæmper du i det hele taget lidt med at få den barsel, som du havde drømt om?

Så er Barselstjek 360° måske noget for dig. Læs mere om Barselstjek 360° her.

Efterlad en kommentar