Din guide til hud mod hud kontakt
[Ofte stillede spørgsmål – og svar, der hjælper godt i gang med hud mod hud kontakt]
Måske undrer du dig allerede nu over, hvorfor det overhovedet er nødvendigt at lave en guide til hud mod hud kontakt.
Er det ikke fuldstændigt indlysende, at en baby nærmest skal bo på vores krop efter fødslen?
Er hud mod hud kontakt ikke bare mors krop + babys krop? Det er da nemt!
Jo. Det er indlysende, og det virker nemt. Men alligevel oplever jeg hos mange mødre, at der opstår spørgsmål, som kræver svar. Også selv om du nærmest ikke på nogen måde kan gøre noget forkert, når det kommer til hud mod hud kontakt.
Jeg kommer her med svar på de spørgsmål, jeg møder oftest hos de mødre, jeg hjælper hver dag.
“Hvor længe skal hud mod hud kontakt vare, hvis det skal gavne?”
I litteraturen, der findes om hud mod hud kontakt finder man forskellige svar på, hvor længe du skal have hud mod hud kontakt for, at det gavner. Der er dog en gennemgående enighed om, at en time hud mod hud er godt.
Føler du dig stresset over kropskontakten, så husk dog, at mindre også sagtens kan gøre det. Hud mod hud kontakt er aldrig spildt – heller ikke hvis det kun er i 10 minutter.
Og husk: Hud mod hud kontakt med dit barn kan også praktiseres, mens du er sammen med andre i familien. Det behøver ikke altid at være i en stille stund, når du ligger ned. Det kan også være en stund, hvor du bruger din vikle eller bæresele, måske endda mens du spiser frokost.
Vil du have en slyngeguide sendt til din indbakke – helt gratis? Klik her og bestil din slyngeguide i dag, så du kan bære dit barn korrekt og sikkert.
“Hvornår er det vigtigt med hud mod hud kontakt?”
De første timer af dit nyfødte barns liv, er det især gavnligt, at mor og barn er tæt på hinanden uden for meget larm eller forstyrrelser. Og gerne indtil den første ammestund. Så lykkes dette, er det bare super dejligt for jer – både mor og baby – og I er godt fra start.
Men det er aldrig for sent…
Jeg møder mange mødre, hvis dårlige samvittighed ligger på lur, fordi de ikke nåede at få deres barn på kroppen lige med det samme efter fødslen.
Jeg gentager lige: Det er aldrig for sent!
Fortvivl ikke. Giv i stedet dit barn og dig selv en rolig stund hver eneste dag, den første tid. På den måde nyder i begge gavn af de mange fordele ved et højt niveau af oxytocin i jeres kroppe.
Tænk bare på, hvilken kærlig rutine det kan være for dig og dit barn – også når babytiden er forbi – og man måske er en træt 2-årig eller teenager for den sags skyld?
“Hvordan har man så optimal hud mod hud kontakt?”
Det er heldigvis nemt…
Det vigtigste er, at dit barn er hos dig på dit bryst – i perfekt kysseafstand.
Brug gerne en skin to skin shirt, hvis du samtidig vil have hænderne helt fri. Men husk, det er ikke nødvendigt.
Hud mod hud kontant er dit barns krop mod din krop – helt enkelt.
I forhold til ergonomi er den helt korrekte stilling for dit barn i kysseafstand til dig – mave mod mave.
Med hvad med sikkerheden? Måske er du bange for at falde i søvn med dit barn? Her kan det være en fordel at sidde mere, end du ligger og evt. igen bruge en skin to skin t-shirt.
“Hvorfor er det så vigtigt med hud mod hud kontakt?”
Du bliver overrasket over, hvor lang listen er over fordele ved hud mod hud kontakt. Og mit bud er, at du vil føle dig motiveret blot ved at kende til et par af de fordele.
Har du ikke læst mit indlæg ‘9 overraskende grunde til at du skal give et kram i dag!‘? Så klik her og lær om de vigtigste grunde til, at du skal være hud mod hud med dit barn!
“Hvem skal have hud mod hud kontakt med barnet?”
Mor. Og hvis ikke mor, så far.
Og hvis ikke far, så kan enhver person, der har ro og overskud til det bruges til formålet. Og tøv nu ikke med at gøre det! Det er den bedste modtagelse, du kan give et nyfødt barn, indtil mor eller far kan tage over igen.
Jeg anbefaler naturligvis altid, at mor eller far har den tætte kropskontakt med barnet, helt uforstyrret. Men hvis mor eller far af en eller anden grund ikke kan, så lad endelig f.eks. et familiemedlem komme til.