Hvorfor græder min baby?

Hvad er kolik, og hvordan ved du, om du har et kolikbarn? Måske har du bare en urolig baby? Jeg møder ofte spørgmål om kolik - og ikke uden grund!

Prøv engang at læse den mest brugte definition på kolik:

”Hvis dit barn græder mere end 3 timer i døgnet… mindst 3 dage om ugen… i mere end 3 uger.”

Wow - 3 timer i døgnet!

Hvis du bare har lyttet til 5 minutters babygråd af den alvorlige slags, så ved du, hvad 3 timer må gøre ved en familie - og ikke mindst en mors selvværd.

Vidste du...

... at kolik er 'uforklarlig' gråd de første måneder af dit barn liv.

Der er ikke enighed om, hvad kolik skyldes, og derfor er de råd og svar, der findes derude meget forskellige.

Har du brug for et par gode råd med på vejen, så kig nærmere på min Kolik Livline (NYHED!) - her får du hurtig hjælp og opmuntring, uden at det kræver for meget af dig.

Stop med at tælle timer

Den populære definition på kolik opfordrer i den grad til, at du begynder at tælle timer, dage og uger. Mit bedste råd til dig er: Lad være med det.

Brug ikke al din energi på at holde regnskab med, hvor lang tid, din baby græder - det er  ganske enkelt for opslidende. For ja, tiden med en baby indeholder mange udfordringer. Og svaret på, hvorfor din baby græder, finder du ikke altid - selv om det måske er dit største ønske.

Så uanset, om du undrer dig over, hvorfor din baby græder, eller du befinder dig midt i orkanens øje med et kolikbarn i dine arme, så har du helt sikkert søgt hjælp og svar mange steder.

Det er en helt forståelig reaktion, når du er magtesløs og vil gøre alt for at afhjælpe dit barns gråd.

Men accepterer du, at du ikke kan få svar på alt og i stedet fokuserer på, hvad du kan gøre for dig selv og din baby - så lover jeg, at den hårde tid bliver nemmere at overkomme.

Kolik er en 'ikke-diagnose'

Hvis dit barn græder meget, vil jeg altid anbefale dig at søge læge.

Det er den bedste måde at få afklaring og mest mulig ro i sindet. Og husk: Det er helt naturligt at søge læge mere end en gang.

Det mange glemmer er, at kolik er en 'ikke-diagnose'. Så man kan altså ikke direkte tale om symptomer på kolik. Man kan nærmere tale om, at når alt andet er udelukket, og din baby stadig græder meget - så har du et kolikbarn.

Måske tænker du, at det må være det værste, der kan ske. Men se på det sådan her: Når du med sikkerhed ved, at der ikke er nogen fysisk forklaring på dit barns gråd, kan det allerede føles lettere at håndtere.

Husk!

Hvis du tror, dit barn har kolik, er det første trin at søge læge for at være helt sikker på, at der ikke er en anden årsag.

Har du allerede et kolikbarn, så kan du booke en 1:1 session hos mig og få kærlige strategier og vejledning, der gør dit liv som mor lidt lettere.

9 sætninger, du ofte hører om kolik

- og hvorfor det bedste, du kan gøre er at passe godt på dig selv og gemme skyldfølelsen langt væk...

1. ”Dit barn har sørme et hidsigt temperament”

Myte! Dit barn græder ikke med vilje, og det handler ikke om temperament.

2. ”Tror du ikke, du ammer forkert?”

Myte! Det er meget sjældent, at amning er årsag til kolik – er du i tvivl om din teknik er rigtig, så søg hjælp hos en ammerådgiver.

3. ”Din baby græder, fordi du er urolig og stresset”

Myte! Du kan ikke give dit barn kolik, fordi du er urolig. Du gør dit bedste, og det er godt nok.

Det er helt naturligt at bekymre sig, og helt naturligt, at du bliver stresset, hvis dit barn græder meget.

4. ”Tror du ikke dit barn har kolik, fordi du giver flaske?”

Myte! Både ammebørn og flaskebørn får kolik.

Dit barn kan få ondt i maven af modermælkserstatning - men det er ikke kolik. Hvis du er i tvivl, så prøv evt. et nyt mærke eller rådfør dig med din sundhedsplejeske.

5. ”Dit barn græder meget, fordi du ikke bøvser dit barn ordentligt”

Myte! Det er vigtigt at tjekke for en bøvs eller en prut, men ingen af disse er årsagen til kolik.

6. ”Dit barn er forkælet og bruger bare gråd for at få opmærksomhed”

Myte! Du kan ikke forkæle din baby.

7. ”Du spiser måske noget, dit barn ikke tåler”

Der er stor uenighed på dette punkt. Derfor er min anbefaling, at du spiser varieret. Kredser dine tanker omkring allergi, så søg læge og få afklaring.

8. ”Dit barn er for meget i dine arme og har brug for fred”

Myte! Dit barn har brug for hvile, men ikke for at være alene. Dit barn må gerne være på din krop og i dine arme.

9. ”Du ammer for ofte”

Myte! Her er meningerne mange og rådene meget forskellige. Amning er ofte diskuteret. Hvad der passer jeres familie bedst, ved kun du.

Brug for hjælp?

Book en session med Tina Witt og gør din tid med dit kolik nemmere at overkomme. Du får 100% nærvær og kærlige strategier, du kan bruge med det samme.

Du kan også få opmuntring og gode råd her og nu med Kolik Livlinen (NYHED), der består af en lydfil på knap et kvarter, 6 overskuelige kærlige tips og 3 opmuntringer.