“Hvordan får jeg overskud til en god morgen, så det ikke bare ender i det rene morgenstress?”

Hvis du ønsker overskud om morgenen, gælder det om at stå tidligt op – og altså gå tidligt i seng. Så starter din gode morgen uden stress allerede dagen før.

Husk også at sende dit barn tidligt i seng, og prøv at lave jer nogle sunde og hyggelige aftenrutiner. At putte barn skal gerne være hyggeligt for alle.

Tænk over, om du kan komme i bad og i tøjet, inden du vækker dit barn. Morgenstress kan jo skyldes, at du selv har travlt og har for meget, du selv lige skal nå.

Drop telefon, tv og pc om morgenen. Det forstyrrer alle. Vil du have dit barns opmærksomhed, skal du selv være opmærksom og ikke lige tjekke dine dimser, mens du taler til dit barn.

Så samlet set: Skal du ændre på rutiner for dit barn, så start med at tjekke dine egne rutiner eller vaner først. Er der noget, der driller om morgenen allerede nu, så giv dig selv et serviceeftersyn.

Og kig derefter på dit barn. Du kender dit barn bedst og ved, om dit barn er et A- eller B-menneske – eller måske begge dele. Hvis dit barn er en langsom starter, kan en løsning i en periode være at tale med institutionen om muligheden for at spise, når barnet møder i institutionen. En anden løsning kan være at sænke mad-ambitionerne lidt om morgenen. Så sparer du tid.

Lykkes det at finde en god morgenrutine for alle parter, vil dit barn hurtigt opdage, at I er et team.

“Hvordan tackler jeg bedst alt det der med bleskift og tøj om morgenen?”

En rigtig god idé er at lægge barnets tøj frem om aftenen sammen med dit barn. Ja, du læste rigtigt: Sammen med dit barn.

Ofte er vi lige en tand for effektive. Hvis dit lille barn skal lære, hvad der forventes, så lad det være med til at finde tøj (ikke nødvendigvis bestemme) om aftenen.

Er dit barn ved at lære selv at tage tøj på, så husk, at ting tager tid. Vær begejstret over hvert et fremskridt, og fremskridt kommer der kun, hvis du lader barnet klare det selv. Gør dit bedste for at undlade at falde i morgenstress fælden – det går ikke nødvendigvis hurtigere af den grund.

Husk at vælge dine kampe og hvert et “nej”. Det gør ikke noget, at håret ikke bliver friseret, eller at der er bare tæer i gummistøvlerne. Det er endnu værre, hvis I skændes, og du skal have din dårlige samvittighed med på job.

Vær lidt humoristisk omkring jeres morgen, hvis det hele går i fisk en dag. Igen, dette er kun muligt, hvis du her er udhvilet. Humor fungerer nu bedst, hvis du ikke er træt!

“Hvad kan jeg gøre for, at morgenmaden ikke bliver en stressende affære?”

Spiser dit barn morgenmad hjemme, så sørg for at spise sammen med barnet. For at spare tid kan du overveje at forberede morgenmaden aftenen før. Alternativt kan du lave en plan for morgenmaden, lige som du måske allerede gør for aftensmaden.

Husk at det er vigtigt, at din barn har energi til dagen. Er barnet en langsom spiser eller ikke interesseret så tidligt, så tag en snak med institutionen om muligheden for at spise en medbragt madpakke ell. lign.

“Men hvad med tandbørstningen? Det er en kamp hver eneste morgen!”

Det er en god idé at børste tænderne selv, så dit barn ser, hvad du laver.

Gå ikke på kompromis med tandbørstningen men vær klar over, at munden er et følsomt område for dit barn. Husk f.eks., at nye tænder og tandfrembrud kan drille lidt.

For at arbejde hen mod at gøre tandbørstningen til en hyggelig oplevelse, er det vigtigt, at du ikke jager på dit barn. Afsæt tid til at holde en pause, hvis nødvendigt og hold ikke dit barn fast.

Der kan være perioder, hvor du måske må leve med, at du ikke får det gjort så grundigt, som du gerne ville. Kontakt en tandlæge, hvis den periode fortsætter i længere tid.

Og husk, at du ikke behøver at børste tænder på badeværelset. Det kan sagtens foregå et hyggeligere sted, hvis dit barn har det svært med det.

“Hele den rutine med at få overtøj på og komme ud af døren driller. Hvad gør jeg?”

Hvis det er et stort problem i en periode, så drop overtøjet. Lad ellers dit barn selv være med til at få overtøjet på, så vidt det er muligt. Undlad også her at skynde på dit barn. Det gør bare situationen værre for jer begge.

Undervejs kan du spørge: “Har du brug for hjælp?”. Og husk at anerkende, at dit barn måske er træt og ikke gider alt det, du sætter i gang.

Undgå konflikter så vidt muligt. Du tager dem bare med på jobbet, og du skulle gerne have overskud og ro til at tage ordentlig afsked.

“Hvordan afleverer jeg nemmest mit barn og tager afsked? Jeg synes det er svært.”

Det er dig, der bestemmer, hvordan du gerne vil sige farvel til dit barn. Og kun dig. Aftal med personalet, at du selv henvender dig og spørger om hjælp, hvis du har brug for det.

Husk altid at mærke efter, hvad du har brug for, når du skal aflevere. Er det for svært i en periode, så lad f.eks. far tage over, hvis det er muligt.

Græder dit barn meget, så lad være med at aflede barnet. Anerkend dit barns reaktion og gå aldrig ud, uden dit barn opdager det.

Er det lidt svært, så tal med personalet. En anden god idé er at lave en særlig aftale med din arbejdsgiver, så du i en periode har bedre tid.

Søg altid hjælp, hvis dine morgenstunde og afleveringer går meget dårligt. Måske kan det være tegn på, at du skal have hjælp til at træffe de rigtige beslutninger i din familie eller skal have kigget på dit arbejdsliv.

Er I kommet ind i en dårlig rutine, så prøv at ændre dine egne morgenrutiner. Prøv så vidt muligt at optimere dem, så du bliver gladere.

Dit barn gør altid sit bedste, og du kan sagtens inspirere til en bedre morgen. Dit barn afkoder dig ofte. Så trives du ikke, smitter det. Eller tvivler du, så smitter det også. Til gengæld kan du meget nemt ændre en lille ting og opnå en stor forandring.

Og husk nu: De gode morgenstunde starter allerede om aftenen. Og et overraskelsesmoment på en dårlig morgen kan være en god adspredelse.

En dans… En historie…

En is… Ja, det sagde jeg virkelig – og besøger du Google, kan du sagtens finde den sunde af slagsen.

En undskyldning, der er til at forstå, hvis du har været for stresset… som f.eks: “Jeg kan godt nok blive meget sur. Det må du undskylde”.

En fjollesang med sjove ord…

Et andet godt råd er, at du altid skynder dig langsomt. Og når du tænker, at er du sent på den, så accepter, at det ikke altid er inden for din kontrol.

Og husk på, at børnehaven eller vuggestuen er dit barns arbejde, og dit barn vil som oftest helst samarbejde med dig. Men af og til vælger dit barn måske ikke at samarbejde, fordi barnet vil fortælle dig noget.

Efterlad en kommentar