Din guide til hud mod hud kontakt


[Ofte stillede spørgsmål - og svar, der hjælper godt i gang med hud mod hud kontakt]


Måske undrer du dig allerede nu over, hvorfor det overhovedet er nødvendigt at lave en guide til hud mod hud kontakt. Er det ikke fuldstændigt indlysende, at en baby nærmest skal bo på vores krop efter fødslen? Er hud mod hud kontakt ikke bare mors krop + babys krop? Det er da nemt! Jo. Det er indlysende, og det virker nemt. Men alligevel oplever jeg hos mange mødre, at der opstår spørgsmål, som kræver svar. Også selv om du nærmest ikke på nogen måde kan gøre noget forkert, når det kommer til hud mod hud kontakt. Jeg kommer her med svar på de spørgsmål, jeg møder oftest hos de mødre, jeg hjælper hver dag.


"Hvor længe skal hud mod hud kontakt vare, hvis det skal gavne?"


I litteraturen, der findes om hud mod hud kontakt finder man forskellige svar på, hvor længe du skal have hud mod hud kontakt for, at det gavner. Der er dog en gennemgående enighed om, at en time hud mod hud er godt. Føler du dig stresset over kropskontakten, så husk dog, at mindre også sagtens kan gøre det. Hud mod hud kontakt er aldrig spildt - heller ikke hvis det kun er i 10 minutter. Og husk: Hud mod hud kontakt med dit barn kan også praktiseres, mens du er sammen med andre i familien. Det behøver ikke altid at være i en stille stund, når du ligger ned. Det kan også være en stund, hvor du bruger din vikle eller bæresele, måske endda mens du spiser frokost.


De første timer af dit nyfødte barns liv, er det især gavnligt, at mor og barn er tæt på hinanden uden for meget larm eller forstyrrelser. Og gerne indtil den første ammestund. Så lykkes dette, er det bare super dejligt for jer - både mor og baby - og I er godt fra start. Men det er aldrig for sent... Jeg møder mange mødre, hvis dårlige samvittighed ligger på lur, fordi de ikke nåede at få deres barn på kroppen lige med det samme efter fødslen. Jeg gentager lige: Det er aldrig for sent! Fortvivl ikke. Giv i stedet dit barn og dig selv en rolig stund hver eneste dag, den første tid. På den måde nyder i begge gavn af de mange fordele ved et højt niveau af oxytocin i jeres kroppe. Tænk bare på, hvilken kærlig rutine det kan være for dig og dit barn - også når babytiden er forbi - og man måske er en træt 2-årig eller teenager for den sags skyld? 


"Hvordan har man så optimal hud mod hud kontakt?"

Det er heldigvis nemt... Det vigtigste er, at dit barn er hos dig på dit bryst - i perfekt kysseafstand. Brug gerne en skin to skin shirt, hvis du samtidig vil have hænderne helt fri. Men husk, det er ikke nødvendigt. Hud mod hud kontant er dit barns krop mod din krop - helt enkelt. I forhold til ergonomi er den helt korrekte stilling for dit barn i kysseafstand til dig - mave mod mave. Med hvad med sikkerheden? Måske er du bange for at falde i søvn med dit barn? Her kan det være en fordel at sidde mere, end du ligger og evt. igen bruge en skin to skin t-shirt.


"Hvorfor er det så vigtigt med hud mod hud kontakt?"

Du bliver overrasket over, hvor lang listen er over fordele ved hud mod hud kontakt. Og mit bud er, at du vil føle dig motiveret blot ved at kende til et par af de fordele.


Har du ikke læst mit indlæg '9 overraskende grunde til at du skal give et kram i dag!'?


Lær om de vigtigste grunde til, at du skal være hud mod hud med dit barn!


"Hvem skal have hud mod hud kontakt med barnet?"

Mor. Og hvis ikke mor, så far. Og hvis ikke far, så kan enhver person, der har ro og overskud til det bruges til formålet. Og tøv nu ikke med at gøre det! Det er den bedste modtagelse, du kan give et nyfødt barn, indtil mor eller far kan tage over igen. Jeg anbefaler naturligvis altid, at mor eller far har den tætte kropskontakt med barnet, helt uforstyrret. Men hvis mor eller far af en eller anden grund ikke kan, så lad endelig f.eks. et familiemedlem komme til.


Kom du også for sent?

Fortvivl ikke - 


Se den her fantastiske video med en af mine helte Nils Bergman.















Men det her skriv er nok nærmere til dig, der føler, du kom for sent og tænker: "Hvad så nu?"

Du har måske set videoen og fået et stik i hjertet… men lyt!


Det Nils siger er: Det er vigtigt, og det er aldrig for sent.


Hud mod hud kontakten gavner altid, også selv om du ikke nåede at komme i gang inden for de anbefalede 6 timer…


Jeg ved meget andet kan ske de første 6 timer, måske var du simpelthen på vej hjem fra hospitalet akkurat som jeg selv


Tilgiv dig selv - det er aldrig for sent...



Sådan undgår du og dit barn morgenstress


"Hvordan får jeg overskud til en god morgen, så det ikke bare ender i det rene morgenstress?"

Hvis du ønsker overskud om morgenen, gælder det om at stå tidligt op - og altså gå tidligt i seng. Så starter din gode morgen uden stress allerede dagen før.

Husk også at sende dit barn tidligt i seng, og prøv at lave jer nogle sunde og hyggelige aftenrutiner. At putte barn skal gerne være hyggeligt for alle.

Tænk over, om du kan komme i bad og i tøjet, inden du vækker dit barn. Morgenstress kan jo skyldes, at du selv har travlt og har for meget, du selv lige skal nå.

Drop telefon, tv og pc om morgenen. Det forstyrrer alle. Vil du have dit barns opmærksomhed, skal du selv være opmærksom og ikke lige tjekke dine dimser, mens du taler til dit barn.

Så samlet set: Skal du ændre på rutiner for dit barn, så start med at tjekke dine egne rutiner eller vaner først. Er der noget, der driller om morgenen allerede nu, så giv dig selv et serviceeftersyn.

Og kig derefter på dit barn. Du kender dit barn bedst og ved, om dit barn er et A- eller B-menneske - eller måske begge dele. Hvis dit barn er en langsom starter, kan en løsning i en periode være at tale med institutionen om muligheden for at spise, når barnet møder i institutionen. En anden løsning kan være at sænke mad-ambitionerne lidt om morgenen. Så sparer du tid.

Lykkes det at finde en god morgenrutine for alle parter, vil dit barn hurtigt opdage, at I er et team.


"Hvordan tackler jeg bedst alt det der med bleskift og tøj om morgenen?"

En rigtig god idé er at lægge barnets tøj frem om aftenen sammen med dit barn. Ja, du læste rigtigt: Sammen med dit barn.

Ofte er vi lige en tand for effektive. Hvis dit lille barn skal lære, hvad der forventes, så lad det være med til at finde tøj (ikke nødvendigvis bestemme) om aftenen.

Er dit barn ved at lære selv at tage tøj på, så husk, at ting tager tid. Vær begejstret over hvert et fremskridt, og fremskridt kommer der kun, hvis du lader barnet klare det selv. Gør dit bedste for at undlade at falde i morgenstress fælden - det går ikke nødvendigvis hurtigere af den grund.

Husk at vælge dine kampe og hvert et "nej". Det gør ikke noget, at håret ikke bliver friseret, eller at der er bare tæer i gummistøvlerne. Det er endnu værre, hvis I skændes, og du skal have din dårlige samvittighed med på job.

Vær lidt humoristisk omkring jeres morgen, hvis det hele går i fisk en dag. Igen, dette er kun muligt, hvis du her er udhvilet. Humor fungerer nu bedst, hvis du ikke er træt!


"Hvad kan jeg gøre for, at morgenmaden ikke bliver en stressende affære?"

Spiser dit barn morgenmad hjemme, så sørg for at spise sammen med barnet. For at spare tid kan du overveje at forberede morgenmaden aftenen før. Alternativt kan du lave en plan for morgenmaden, lige som du måske allerede gør for aftensmaden.

Husk at det er vigtigt, at din barn har energi til dagen. Er barnet en langsom spiser eller ikke interesseret så tidligt, så tag en snak med institutionen om muligheden for at spise en medbragt madpakke ell. lign.

"Men hvad med tandbørstningen? Det er en kamp hver eneste morgen!"

Det er en god idé at børste tænderne selv, så dit barn ser, hvad du laver.

Gå ikke på kompromis med tandbørstningen men vær klar over, at munden er et følsomt område for dit barn. Husk f.eks., at nye tænder og tandfrembrud kan drille lidt.

For at arbejde hen mod at gøre tandbørstningen til en hyggelig oplevelse, er det vigtigt, at du ikke jager på dit barn. Afsæt tid til at holde en pause, hvis nødvendigt og hold ikke dit barn fast.

Der kan være perioder, hvor du måske må leve med, at du ikke får det gjort så grundigt, som du gerne ville. Kontakt en tandlæge, hvis den periode fortsætter i længere tid.

Og husk, at du ikke behøver at børste tænder på badeværelset. Det kan sagtens foregå et hyggeligere sted, hvis dit barn har det svært med det.


"Hele den rutine med at få overtøj på og komme ud af døren driller. Hvad gør jeg?"

Hvis det er et stort problem i en periode, så drop overtøjet. Lad ellers dit barn selv være med til at få overtøjet på, så vidt det er muligt. Undlad også her at skynde på dit barn. Det gør bare situationen værre for jer begge.

Undervejs kan du spørge: "Har du brug for hjælp?". Og husk at anerkende, at dit barn måske er træt og ikke gider alt det, du sætter i gang.

Undgå konflikter så vidt muligt. Du tager dem bare med på jobbet, og du skulle gerne have overskud og ro til at tage ordentlig afsked.


"Hvordan afleverer jeg nemmest mit barn og tager afsked? Jeg synes det er svært."

Det er dig, der bestemmer, hvordan du gerne vil sige farvel til dit barn. Og kun dig. Aftal med personalet, at du selv henvender dig og spørger om hjælp, hvis du har brug for det.

Husk altid at mærke efter, hvad du har brug for, når du skal aflevere. Er det for svært i en periode, så lad f.eks. far tage over, hvis det er muligt.

Græder dit barn meget, så lad være med at aflede barnet. Anerkend dit barns reaktion og gå aldrig ud, uden dit barn opdager det.

Er det lidt svært, så tal med personalet. En anden god idé er at lave en særlig aftale med din arbejdsgiver, så du i en periode har bedre tid.

Søg altid hjælp, hvis dine morgenstunde og afleveringer går meget dårligt. Måske kan det være tegn på, at du skal have hjælp til at træffe de rigtige beslutninger i din familie eller skal have kigget på dit arbejdsliv.

Er I kommet ind i en dårlig rutine, så prøv at ændre dine egne morgenrutiner. Prøv så vidt muligt at optimere dem, så du bliver gladere.

Dit barn gør altid sit bedste, og du kan sagtens inspirere til en bedre morgen. Dit barn afkoder dig ofte. Så trives du ikke, smitter det. Eller tvivler du, så smitter det også. Til gengæld kan du meget nemt ændre en lille ting og opnå en stor forandring.

Og husk nu: De gode morgenstunde starter allerede om aftenen. Og et overraskelsesmoment på en dårlig morgen kan være en god adspredelse.

En dans... En historie... En is…


Ja, det sagde jeg virkelig - og besøger du Google, kan du sagtens finde den sunde af slagsen.

En undskyldning, der er til at forstå, hvis du har været for stresset... som f.eks: "Jeg kan godt nok blive meget sur. Det må du undskylde".

En fjollesang med sjove ord...

Et andet godt råd er, at du altid skynder dig langsomt. Og når du tænker, at er du sent på den, så accepter, at det ikke altid er inden for din kontrol.

Og husk på, at børnehaven eller vuggestuen er dit barns arbejde, og dit barn vil som oftest helst samarbejde med dig. Men af og til vælger dit barn måske ikke at samarbejde, fordi barnet vil fortælle dig noget.


Går du også rundt og lyver ?

  • Skuffer din barsel lidt?
  • Føler du dig utilstrækkelig og uoplagt?
  • Synes du, det er hårdt at være på barsel?

Så læs med her og få mit første tip til en mere ærlig barsel!

Eller start med det første indlæg i min serie, der handler om ærlig barsel. Her får du historien om, hvordan barslen med mit første barn forløb. Med ensomhed, ritualer og en hulens masse raffineret sukker...

[Er din barsel forbi, så læs med alligevel – måske er du lidt i tvivl om, hvad du egentlig har lyst til, fordi det er for længe siden, du har spurgt dig selv...]

”Hvad har du selv lyst til?”, spurgte jeg en mor for nyligt.

Den skønne kvinde hedder Lene og har lige fået sit andet barn. Hun kom for at få hjælp til: "en mere ærlig barsel", som hun selv beskrev.

Hun følte, hun gik rundt og løj, når nogen spurgte, hvordan hun havde det - og inderst inde var hun lidt skuffet over sig selv og sit manglende overskud…

Jeg spurgte Lene:

”Hvad har du egentlig lyst til?”

Og ja, hun så helt rådvild ud. Som om jeg havde stillet hende et svært matematisk spørgsmål… Men hun så også lidt vred ud. For hvad fanden er det for et spørgsmål? Som om hun havde tid til at tænke på, hvad hun havde lyst til!?!

Efter flere tavse minutter sprang hun til med svaret.




















Ja, hun svarede: ”jeg har lyst til at sove…”


Har du det også sådan lige nu? Så stop op og snup en lur!


Kan du lige akkurat holde dig vågen?


Så kunne du - med hånden på dit ærlige hjerte, det hjerte, som hver dag gør det allerbedste for de mennesker, du elsker - spørge dig selv:


”Hvornår har du sidst gjort det, du havde lyst til?”

Hvis du gjorde, hvad du havde lyst til så sent som i går, så kan du bare sove videre...

Men tænker du: ”Øh lyst til???”

Så kommer jeg her og i de kommende 3 indlæg med 4 enkle tips til en ærlig barsel.

Jeg er næsten sikker på, at du får en flig af dig selv tilbage PLUS en mere ærlig barsel.

 

Tip #1 - vi starter med at gå på toilettet

Tænk en dag, hvor du prioriterer at gå ud på toilettet, når du skal tisse!





















Næste trin i dagens tip bliver: At drikke de 2 liter vand om dagen, der anbefales.

Enkelt ja. Men får du gjort det?



















Undskyld, hvis du synes det er for let… Så klap dig selv på skulderen, fordi du er lidt foran.

Du kan bruge dagen på at nyde dit forspring.

Nåede du ikke helt i mål, så pyt med det.

Du må spørge din nærmeste om hjælp.

Skriv 3 ting ned, du har brug for hjælp til, for at komme i mål med mere selvomsorg:

  1. Smør mig en madpakke
  2. Sæt vand i køleskabet
  3. Giv mig 30 minutters alenetid





















Kærligst

/Tina

PS.

Er det så ok at sige det, som det er?

At barslen skuffer, og at det er hårdt at være på barsel..?


Ja.


En skuffende barsel, f.eks. fordi du er ensom eller keder dig, behøver på ingen måder at være ukærlig eller forkert. Forkert er det kun, hvis du ikke får hjælp til at finde balancen, når du er på barsel, så du lykkes med at give dig selv den bedste start som mor…


Sig det højt hvis din barsel driller – jeg kan hjælpe dig med at få en god barsel.

Klik her og book et barselstjek hos mig allerede i dag >>